5 pääsiäisen jälkiruokaa lasten kanssa tehtäviksi
Heipparallaa! Pääsiäinen on pian täällä, ja sen myötä poikkeuksellinen tilaisuus puuhata keittiössä yhdessä lasten kanssa. Me kaikki tiedämme, että pääsiäinen ei ole vain pääsiäispupun piilottamien pääsiäismunien etsimistä, vaan myös taianomaisten muistojen luomista ja juhlasta yhdessä nauttimista – ja mikä olisikaan parempi tapa kuin hiukan sotkua, naurua ja ihania tuoksuja keittiöstä? Joten sido esiliinan narut ja kutsu lapset koolle – tässä tulee viisi pääsiäisen jälkiruokareseptiä!
Pääsiäisen minidonitsit
Saammeko esitellä: pääsiäisen minidonitsit! Makujen ja värien räjähdys, joka ilahduttaa niin pieniä kuin isojakin. Kuvittele pienet, ilmavat donitsit, jotka ovat juuri sopivan kokoisia upotakseen alas kurkusta hetkessä. Mutta nämä donitsit eivät ole ainutlaatuisia vain makunsa vuoksi – pääsiäiskoristeet varastavat niissä show'n. Ripauksella rakkautta ja mielikuvitusta höystettynä näistä suupaloista tulee pääsiäisviikonlopun kohokohta.
Tästä reseptistä valmistuu noin 13 minidonitsia.
Donitsit
- 1 muna
- 50 grammaa sokeria
- 1/2 vaniljatankoa (tai 1/2 tl vaniljajauhetta)
- 85 grammaa jauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl kardemummaa
- 50 grammaa sulatettua voita
- 1/2 dl kermaa
- 1 sitruunan hienoksi raastettu kuori
Tee näin:
- Vatkaa munat, sokeri ja vanilja vaaleaksi ja kuohkeaksi.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään ja sekoita taikinaan.
- Sekoita lopuksi joukkoon sulatettu voi, kerma ja sitruunankuori.
- Kuumenna donitsirauta ja täytä muotit taikinalla. Sulje kansi huolellisesti, jotta taikina ei roisku ulos.
- Paista 3-4 minuuttia tai kunnes donitsit ovat kullanvärisiä.
- Irrota donitsit raudasta ja anna jäähtyä ritilällä.
- Koristele haluamallasi tavalla. Alla on muutamia erilaisia ehdotuksia minidonitsien koristelemiseksi, jotta niistä tulisi enemmän pääsiäisteemaisia.
Koristelu - Keltaista kookosta ja suklaamunia
Tarvitset:
- Tomusokeria
- Vettä
- Kookoshiutaleita
- Keltainen karamelliväri, geeliväri tai pastaväri
- Strösseleitä tai syötävää hopeajauhetta
- Suklaamunat
Tee näin:
- Sekoita tomusokerista ja vedestä kiinteä kuorrute ja värjää se keltaisella elintarvikevärillä.
- Värjää myös kookoshiutaleet keltaisella maalilla.
- Kasta jäähtyneet donitsit kuorrutteeseen ja anna ylimääräisen kuorrutteen valua pois.
- Kasta donitsit sitten kookoshiutaleisiin.
- Ripottele päälle ripotteluja tai syötävää hopeajauhetta ja aseta suklaamuna jokaisen donitsin keskelle.
Koristeita – Tipuja, linnunpesiä ja pääsiäispupuja
Tarvitset:
- Valkosuklaata
- Tummaa suklaata
- Keltaista ja valkoista karamelliväriä
- Valkoista ja vaaleanpunaista sokerimassaa
- Suklaamunia
- Hasselpähkinöitä
Tee näin:
Pääsiäispuput
|
Tiput
|
Linnunpesät
|
- Sulata valkosuklaa ja sekoita joukkoon valkoinen karamelliväri.
- Kasta jäähtyneet donitsit sulatettuun suklaaseen ja anna jähmettyä.
- Sulata tumma suklaa ja muotoile siitä silmiä ja viiksiä, joiden voit antaa jähmettyä leivinpaperilla.
- Muotoile sokerimassasta kaninkorvia ja pieniä tassuja.
- Kiinnitä korvat, tassut, silmät ja viikset ja aseta suklaamuna jokaisen donitsin keskelle.
|
- Sulata valkosuklaa ja sekoita joukkoon keltainen karamelliväri.
- Kasta jäähtyneet donitsit sulatettuun suklaaseen ja anna jähmettyä.
- Sulata tumma suklaa ja muotoile siitä silmiä ja nokkia, joiden voit antaa jähmettyä leivinpaperilla.
- Kiinnitä silmät ja nokat donitseihin.
|
- Sulata valkosuklaa ja sekoita joukkoon valkoinen karamelliväri.
- Kasta jäähtyneet donitsit sulatettuun suklaaseen.
- Hienonna hasselpähkinät ja kasta suklaakuorrutetut donitsit hasselpähkinöihin.
- Aseta jokaisen donitsin keskelle suklaamuna.
|
Klassiset pääsiäisleivonnaiset
Onko olemassa mitään, mikä huutaisi pääsiäistä enemmän kuin tämä klassinen, pieni pääsiäisleivos? Ei, enpä usko! Se on myös erittäin hyvää ja helppo valmistaa. Kerrassaan täydellinen pieni pääsiäisen jälkiruoka.
Tästä reseptistä riittää noin 10 pääsiäisleivonnaiseen
- 3 munaa
- 1 ½ dl taloussokeria
- 2 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl maitoa
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 dl vadelmahilloa (tai muuta valinnaista hilloa) täytteeksi
Kuorrutus
- 3 dl vispikermaa
- 1 purkki aprikooseja
Tee näin:
- Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
- Aseta leivinpaperi uunivuokaan (30 x 40 cm).
- Vispaa munat ja sokeri vaahdoksi.
- Sekoita jauhot ja leivinjauhe kulhossa ja siivilöi ne munaseokseen. Sekoita ja lisää varovasti maito.
- Levitä taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 5–7 minuuttia.
- Ota kakku uunista ja ripottele päälle hieman sokeria. Aseta päälle uusi leivinpaperi ja käännä koko kakku ylösalaisin niin, että se päätyy uudelle paperille. Anna jäähtyä.
- Poista kakun päällä oleva leivinpaperi ja levitä kakun päälle tasainen kerros hilloa. Me suosimme vadelmahilloa, mutta voit käyttää myös mansikkahilloa, omenasosetta tai mitä ikinä haluatkaan.
- Kääri kakku rullaksi lyhyeltä sivulta aloittaen ja anna jäähtyä.
- Leikkaa kääretorttu 10 viipaleeksi. Vatkaa kerma ja annostele reilu kerros jokaiselle viipaleelle. Koristele aprikoosinpuolikkaalla. Voilá! Nyt olette valmistaneet herkullisimmat pääsiäisleivonnaiset, joista koko perhe pitää.
Suklaapallotiput
On aika nostaa klassinen kahvihetki uudelle tasolle suklaapallotipureseptimme avulla. (Kuka olisi uskonut, että klassiset suklaapallot voisi naamioida ihastuttaviksi tipuiksi?). Nämä söpöt pikku luomukset eivät ole vain ilo silmälle, vaan myös naurettavan hauskoja valmistaa. Pyörittele suklaapallot keltaisessa raesokerissa ja tee niistä persoonallisia silmien ja nokkien avulla. Voilá! Pääsiäisen maukkaimmat suklaapallot ovat valmiita!
Tästä reseptistä riittää noin 20 suklaapalloon
- 100 grammaa voita
- 1 dl taloussokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 3 rkl kaakaota
- 3 dl kaurahiutaleita
- Valinnainen: 3 rkl kylmää kahvia
Koristelu
Tarvitset:
- Raesokeria tai kookosta
- Keltaista karamelliväriä
- Sokerisilmiä
- Oransseja Smarties- tai Non Stop -karkkeja
Tee näin:
- Sekoita keskenään voi ja sokeri.
- Sekoita joukkoon kaakao, vaniljasokeri, vesi ja kaurahiutaleet.
- Värjää raesokeri (tai kookos) keltaisella karamellivärillä.
- Muotoile pyöreitä palloja ja pyörittele ne raesokerissa (tai kookoksessa).
- Koristele sokerisilmillä ja kiinnitä oranssi Smarties- tai Non Stop -karkki nokaksi.
Uusi versio makeista pääsiäisvohveleista
Tervetuloa tutustumaan reseptiin, jossa perinne kohtaa innovaation – suloisen pienet ja pastelliset vohvelimunat! Ota vohvelirauta esiin ja valmistaudu tekemään kokonainen kulhollinen pieniä pastellinvärisiä taideteoksia. Kun pohjana ovat taivaallisen pastellinväriseen suklaaseen kastetut kuplavohvelit, tulee jokaisesta kuplasta pieni taideteos. Nämä suloiset, munanmuotoiset minivohvelit ovat täydellinen yllätys pääsiäisbrunssille tai luovaksi jälkiruoaksi.
Tästä reseptistä riittää noin 5 vohveliin
- 6 munanvalkuaista, vatkattu pehmeiksi huipuiksi
- 3 munankeltuaista
- 1,8 dl maitoa
- 15 ml vaniljauutetta
- 0,9 dl suolatonta voita, sulatettu
- 1,8 dl sokeria
- 3 dl vehnäjauhoja
- 5 ml leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- Ripaus vastaraastettua muskottipähkinää
- Haluamasi väristä karamelliväriä
Tee näin:
- Vatkaa munankeltuaiset, maito, vanilja, voi ja sokeri kulhossa, kunnes ne ovat hyvin sekoittuneet.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe, muskottipähkinä ja suola suuressa kulhossa.
- Siivilöi seos munankeltuaisseokseen ja vatkaa, kunnes kaikki kokkareet ovat poissa.
- Sekoita kolmasosa munanvalkuaisvaahdosta taikinaan ja sekoita, kunnes taikina on kuohkeaa.
- Lisää loput munanvalkuaiset varovasti joukkoon kahdessa erässä.
- Kuumenna vohvelirauta ja levitä taikina tasaisesti pohjalevylle.
- Paista 3-5 minuuttia tai kunnes vohvelit ovat kullankeltaisia. Anna jäähtyä.
- Leikkaa varovasti kaikki "kuplat" irti vohveleista.
- Sulata valkosuklaa ja sekoita joukkoon valkoinen karamelliväri.
- Kasta kaikki "kuplat" värjättyyn suklaaseen. Anna jäähtyä.
- Nauti!
Porkkanakakku
Porkkanakakusta on tullut arvostettu kakku, josta kaikki pitävät. Mikä on täysin ymmärrettävää, koska se on niin hyvää! Ja tavallaan terveellistä, hehe. Täydellistä kaikkiin tilaisuuksiin, mutta meidän mielestämme se sopii erityisesti pääsiäiseen!
Tästä reseptistä riittää noin 30 palaan porkkanakakkua
- 4 munaa
- 4 dl taloussokeria
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl jauhettua kanelia tai kardemummaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 200 grammaa sulatettua voita
- 350 grammaa raastattua porkkanaa
Kuorrute
- 125 grammaa huoneenlämpöistä voita
- 1 dl maustamatonta tuorejuustoa
- 3 dl tomusokeria
- 2 tl vaniljasokeria
Tee näin:
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Sulata voi. Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.
- Vispaa munat ja sokeri vaahdoksi.
- Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja yhdistä munaseokseen yhdessä voin ja porkkanaraasteen kanssa. Sekoita kaikki keskenään taikinaksi.
- Levitä taikina 20 x 30 cm kokoiseen uunivuokaan. Paista kakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Nyt on aika valmistaa kuorrute! Vispaa voi ja tuorejuusto keskenään. Lisää puolet tomusokerista ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää loput tomusokerista sekä vaniljasokeri ja vatkaa noin 1 minuutti.
- Levitä kuorrute kakun päälle. Viilennä ja leikkaa ruuduiksi.
Siinä ne nyt ovat – viisi seikkailullista jälkiruokaa, jotka tekevät tämän vuoden pääsiäisestä ekstraherkullisen! Hyvää pääsiäistä, ja muista: parasta perinteissä on se, että niistä voi tehdä omiaan. Nyt voitkin lähteä etsimään pääsiäispupua, jolla on varmaan vielä jotakin maukasta kätköissään.