Milloin Pääsiäistä vietetään?
Milloin on Pääsiäinen 2023?
Pääsiäistä 2023 vietetään viikolla 14:
- Helatorstai on torstaina 6 huhtikuuta
- Pitkäperjantai on perjantaina 7 huhtikuuta
- Pääsiäisaatto on lauantaina 8 huhtikuuta
- Pääsiäispäivä on sunnuntaina 9 huhtikuuta
- Toinen pääsiäispäivä on maanantaina 10 huhtikuuta (viikko 15)
Kurkkaa valikoimaamme joka sopii täydellisesti pääsiäiseksi!
Pääsiäinen on hieman hankala, koska se osuu eri päivämääriin joka vuosi. Jotain logiikkaa siinä kuitenkin on. Ensinnäkin se liittyy siihen, milloin kevätpäiväntasaus tapahtuu. Jo vuonna 325 jKr. päätettiin, että kevätpäiväntasaus on 21. maaliskuuta. Pääsiäispäivä puolestaan osuu aina kevätpäiväntasauksen jälkeiseen ensimmäisen täysikuun jälkeiseen sunnuntaihin. Tämä tarkoittaa, että pääsiäinen osuu 22. maaliskuuta ja 25. huhtikuuta väliseen aikaan.
Ymmärtääksemme ja ennustaaksemme pääsiäisen ajankohdan joka vuosi, on seurattava tarkasti sekä kuun kiertokulkua että sitä, miten sunnuntait sattuvat osumaan vuoden aikana. Pieni yksityiskohta, joka vaikuttaa sunnuntaihin, on se, että vuosi on itse asiassa 52 viikkoa ja 1 päivä, (kaksi päivää kun on karkausvuosi) tämä muuttaa päivämääriä. Ei niin yksinkertaista!
Pääsiäisaskartelu vinkkejä (huumori varoitus)
Etkö oikein keksi kuinka viettää pääsiäistä? Tässä on pieni lista tyypillisistä ja hauskoista pääsiäispuuhista;
- Järkkää kunnon Rocky-lounas ja syö vähintään tusina munaa alle 10 minuutissa
- Järjestä pääsiäisaskartelutuokio pääsiäislomaa viettäville lapsille
- Siivoa vuoden suurimman ja sotkuisemman askartelutuokion jäljet. Lupaa itsellesi ettet askartele ensi vuonna.
- Ota esiin viimeiset jouluruoat pakkasesta ja kutsu sitä pääsiäisruoaksi - ei kukaaan kuitenkaan huomaa!
- Käy keräämässä pajunkissoja ja sido niistä vitsoja, asettele maljakkoon.
- Toivota isoäiti (joka aina saapuu 45 minuuttia ajoissa) tervetulleeksi pääsiäislounaalle
- Poimi pois pääsiäissulat joulukinkus… ekun siis pääsiäis-kinkusta
- Anna olla kommentiomatta tyttäresi pääsiäisnoita asua (vaikka hänellä on yllään sama asu, jota hän on käyttänyt viimeiset neljä päivää)
- Käy suihkussa vaihda vaatteet viidessä minuutissa lasten viihdyttäessä isoäitiä, avaa sitten ovi saapuville vieraille ja toivota heille oikein hyvää joulua!
Tietoa pääsiäisestä
Mikä pääsiäinen on? Sano eka asia mikä tulee mieleen kun ajattelet pääsiäistä! Muna! Tai? Suurella todennäköisyydellä ajattelit tätä ovaalinmuotoista mestariteosta. Mutta miksi syömme niin hirvittäviä määriä munia pääsiäisenä? No, ennen asia oli niin että kanat ottivat talvella hieman taukoa munimiseensa, kun ei ollut paljon pureskeltavaa ja sää oli myös kylmää ja koleaa – kukapa haluaisi kuoriutua munastaan keskellä helmikuista lumimyrskyä! Tämä, yhdistettynä siihen että kristinuskon vahvan perinne pääsiäistä edeltävän paaston (täydet 40 päivää) aiheutti sen, että kun kanat aloittivat tuotannon uudelleen paaston aikoihin, syntyi kunnon munavarasto. Eihän siinä sitten muukaan auttanut, kun munien mässäily!
Pääsiäispupu
Mistä pääsiäispupu tulee? Saksasta, on yksinkertainen vastaus. Tarkemmin sanottuna pääsiäispupu tulee Pfalzista, joka on alue Lounais-Saksassa, ja Elsassista, joka on nykyisen Ranskan maakunta.
Milloin pääsiäispupu mainittiin ensimmäisen kerran? Luultavasti jo vuonna 1682 saksalaisen kasvitieteilijän ja lääkärin Georg Franck von Franckenaun teoksessa. Hänen teoksensa nimi voidaan kääntää "Tietoa pääsiäismunista", ja siellä kerrottiin myös pääsiäispupusta. Pääsiäispupun perinne oli suhteellisen tuntematon pitkään muualla Saksassa, ja vasta vuoden 1850 jälkeen lelu- ja karkkivalmistajat tarttuivat pääsiäispupu-ilmiöön, ja tämä alkoi tuomaan munia ja lahjoja ympäri maata.
Muuttaneet Saksalaiset veivät perinnettä pidemmälle ja 1800-luvun lopulla pääsiäispupu oli saapunut pohjoismaihin. Kesti tietysti hetken ennen kuin pääsiäispupu teki vaikutuksen, mutta 1900-luvun alussa perinne alkoi vakiintua. Se, mikä auttoi pääsiäispupua lyömään läpi, johtui pitkälti siitä, että tähän aikaan oli alettu lähettää kortteja läheisille, joissa tietenkin toivotettiin hyvää pääsiäistä! Ensimmäiset pohjoismaalaiset pääsiäiskortit perustuivat Saksalaisiin kortteihin, joiden aiheena oli usein pääsiäispuput.
Mutta miksi pupu pääsiäiseksi? Ajattele asiaa näin: kun pääsiäinen alkaa, olet vihdoin toipunut pitkästä talvesta, tunnet olevasi jälleensyntynyt ja valmis valloittamaan maailman (ja ehkä jopa lisääntymään). Ja millä muullakaan eläimellä on vahva yhteys energiaan ja supernopeaan lisääntymiseen? Pupulla tietysti! Koska muna on myös jälleensyntymisen, hedelmällisyyden ja pääsiäisen symboli, on olemassa riski, että pienet lapset käsittäisivät asian niin, että pupu munii!
Suklaamunia ja pääsiäispupuja, nyt on pääsiäinen